این نوشتار فصل دوم پایان نامه و با عنوان مبانی نظری و پیشینه تحقیق مشارکت محلی می باشد. در قسمت اول به تشریح ادبیات و چارچوب نظری مشارکت محلی خواهیم پرداخت و در قسمت دوم به بررسی پیشینه تحقیق مشارکت محلی در پژوهش های داخلی و خارجی می پردازیم.   كلمه مشاركت معادل اصطلاح Participation   انگلیسی است این كلمه از ریشة Part به معنی قسمت ، جزء و بخش گرفته شده است و به معنای سهیم شدن در چیزی و یا گرفتن قسمتی از آن است . گاهی دو اصطلاح Parthnership  و Association نیز معادل با اصطلاح مشاركت Participation آورده میشود( حامد مقدم،1373 ).

 

 

  مشاركت عبارت است از درگیری ذهنی و عاطفی اشخاص درموقعیتهای گروهی بطوری كه آنها برای شركت در اهداف گروهی تشویق میشوند و مسئولیت در بین آنها تقسیم میشود  . (Davis & Newstrom , 1985 )

    در گزارشی با عنوان  توسعه روستایی  كلیدی  برای دستیابی  به اهداف  توسعه  هزاره آورده است كه"در بسیاری از كشورهای فقیر بخش كشاورزی بزرگترین بخش ایجاد كننده شغل وتولید محصولات صادراتی می باشد و زمانی كه به تاریخچه كشور های  اروپایی و ایالات متحده از قرن 19ونیز ژاپن و اقتصاد شگفت انگیز  آسیای جنوب شرقی در قرن بیستم نگاه می كنید می توانید ببینید كه كشاورزی به عنوان  موتوری برای دستیابی  به رشد اقتصادی در این كشور ها عمل كرده است..(BageL ,2004)

 

 

 از طرفی  ترویج كشاورزی  به توسعه كشاورزی  در كشور های در حال توسعه  كمك می كند، بدین ترتیب كه انتقال تكنولوژی به بخش كشاورزی  را تسهیل می كند  و منابع نیروی انسانی  در روستا ها را تو سعه می دهد ،به ویژه ترویج در آموزش و پرورش و توسعه  تعداد كثیری از خرده مالكین  و زنان كشاورز  و جوانان روستایی  نقش بسزایی دارد .چنانكه  ماوندر  از ترویج این تعریف را دارد كه « ترویج یك نوع خدمت یا سیستم است كه از طریق آموزش ، كشاورزان را كمك می كند تا روش ها و فنون  كشاورزی خود را اصلاح كنند ، بهره وری و درآمد خویش را بالا ببرند  و سطح زندگی  خود را بهبود ببخشند و استاندارد  زندگی روستایی را ارتقاء دهند»  ( سازمان خوارو بار كشاورزی  جهانی،1379).

 

 

 

با این اوصاف ترویج موقعی بهترین عملكرد را دارد كه با گروه های سازمان یافته كشاورزان كار كند و كشاورزان به طور فعال در بر نامه های ترویجی  و تو سعه آن شركت كنند. و حمایت های پیوسته  و دائمی را برای ترویج به وجود آوردند. چاره كار اینجا اعمال سیاست عدم تمركز یعنی توزیع قدرت در سطوح پایین جامعه و افزایش مشاركت مردم در امور  اجتماعی و اقتصادی و... خود  می باشد. امروزه اكثر كشور های تو سعه یافته  به اهمیت این مسئله پی برده اند و همواره تلاش می كنند از تمركز قدرت جلو گیری نمایند. بنابراین راه میان بر برای  رسیدن به این تمركز زدایی دخالت دادن مردم روستایی در سرنوشت خویش ، سازمان هایی به نام شوراهای اسلامی روستایی می باشد . كه این تشكل ها می توانند نقش بارزی را در ترویج  و توسعه كشاورزی و به تبع آن توسعه روستایی  ایفا نمایند. 

 

 

 

 

 


مقدمه
 مشاركت
 مفهوم مشاركت
 عناصر مشاركت
 انواع مشاركت
 اهداف مشاركت
 اهمیت مشاركت
 ابزار مشاركت
 عوامل مؤثر درمشاركت
 زمینه های مشاركت روستاییان
 پایدار سازی مشاركت
 اهداف ویژه مشاركت مردمی
 شیوه های مشاركت مردمی
 تجربیات سایر كشورها در زمینه مشاركت روستاییان
 مروری كوتاه بر مشاركت در جامعه روستایی ایران
 مشاركت سنتی در مقابل مشاركت جدید
منابع